4 Haziran 2017 Pazar

10 adımda felsefe

14.) Sansür
İyi bir felsefeci sansürün ne olduğunu ve ne amaçla yapıldığını kavrayabilmelidir. Felsefe falan yaparken bayağı bi yararı olur bunun. Hatta bazıları sansürün yemek pişirme, perde takma gibi ev işlerini yaparken de işe yarayacağını söylüyor. Bence spekülasyondan ibaret. Neyse konumuza dönelim, eğer sansürü doğru şekilde kullanmazsak sansürlemeye çalıştığımız ibareleri daha dikkat çekici hale getiririz ki bu da istenmeyen sonuçlar doğurabilir. Sansürü anlamak için önce iletişimi anlamalıyız ama biraz anlamalıyız öyle aşırı anlamaya gerek yok. İletişimin 4 temel öğesi vardır. Kaynak, mesaj, kanal ve alıcı. Sonuç bu 4 öğenin hangisini nasıl sansürlediğinize göre değişir. Sırayla inceleyelim.



14a.)Kaynak

Kaynak ya da gönderici, duygu düşünce ve isteğin aktarılmasında sözü söyleyen kişi veya topluluklara denir. (Direkt Vikipedi'den kopyaladım. Biraz pişmanım ama çok değil.) Kaynağı sansürlemenin birçok yolu vardır, basitçe öldürebilirsiniz, iletişim kuramayacak hale getirebilirsiniz ya da şantaj yapabilirsiniz ama felsefe kariyerinize mahpusta boncuktan kuş yaparak devam etmek istemiyorsanız önermem. biz yasal olan yollardan bahsedelim. Kaynağı sansürlemek için önce kaynağı anlamak lazım. Niye iletişim kurmak istiyor? Bundan kârı ne olacak? Bunu başka bir şekilde temin edebilir mi? Fakat bunları yapmak hem uzun sürer hem de kendinizi empati adı verilen bir bataklığa saplanmış halde bulabilirsiniz. Adama hak verirseniz onu nasıl sansürleyeceksiniz ki? O yüzden kaynağı anlama kısmını geçelim. Anlamaya gerek yok. Kaynağı sansürlemenin etkili yollarından birisi bağırmaktır. Yeterince şiddetli ve uzun süre bağırırsanız insanlar bir süre sonra oradan uzaklaşır hem de bağırdığınız için hapse girmezsiniz. Bedava olması da ayrı bir güzelliği. Bağıramıyorsanız düdük de olur ama o paralı.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yazı yazma rehberi: bölüm 5

Öncelikle iyi günler, nasılsınız iyi misiniz? Umuyorum ki her şey yolundadır. Aslında her şeyin yolunda olması bazı durumlarda iyi olmuyor. ...