8 Temmuz 2014 Salı

10 adımda felsefe

Arkadaşlar 2 adımı zaten atmıştık geriye 8 adım kalıyor. Felsefe yapacaksanız söyledikleriniz "anlamadım ama biraz uğraşsan anlarım galiba" hissi oluşturmalı karşı tarafta. Artık kendi özlü sözlerinizi üretmenin zamanı geldi. Özlü söz yerine aforizma da diyebiliriz aslında daha artistik gözüküyor. Peki özlü söz yazarken nelere dikkat etmeliyiz? Öncelikle "Az her zaman çoktur". Lastikler ne kadar uzun olursa o kadar uzarken özlü sözlerde bu terstir. Ne kadar kısa olursa o kadar çok anlama gelebilir. Bazılarına bu güzel bir şeymiş gibi gelebilir. Bana göre bu Helikopterden adam taramak gibi bir şey. Sık gitsin elbet bir mermi denk gelir. Esas ustalık ise keskin nişancı tüfeğiyle adam vurmaktır. Bir cümle ne kadar az anlama gelirse o kadar çok değerlidir. Neyse konumuza dönelim; tek cümlelik özlü sözlerle başlayalım. İçine bir miktar zıtlık ve biraz benzetme katarak bir sürü özlü söz oluşturabiliriz. "Gecenin en aydınlık tarafı gibiydin hayallerimde." Yok bu biraz şiir gibi oldu. Bu tavsiyeyi boş verin başka bir şey deneyelim. İçine zıtlık ve benzetme değil de koşul ve kesinlik katalım. " Yazı yazacaksan; yazın yaz." Neyse... Artık deneye deneye bulursunuz doğru düzgün özlü söz yazmayı çok da şey değil aslında. Bence bu 2-3 adım sayılır.
5. adıma geçelim. Bir felsefeci vahşi doğada hayatta kalabilmelidir. Neden peki? Çünkü ölürseniz felsefe yapamazsınız. Vahşi doğada hayatta kalma ipuçları verelim birkaç tane; İlk olarak vahşi hayvanlarla entelektüel tartışmalara girmeye çalışmayın, onların dişleri sizin beyninizden daha sert. Tamam felsefenizi her fırsatta göstermek istiyor olabilirsiniz ama acılı bir ölüm istemiyorsanız hayvanlarla tartışmayın. Hayatta kalmanın 3 temel kuralı vardır; Yatacak yer, ateş, su, yiyecek ve matematik.

5.a) Yatacak yer:
 Vahşi hayatta yatacak yer bulmak çok önemlidir. İyi bir yatak sizi hem fiziksel hem de zihinsel olarak dinlendirirken, dosta güven düşmana korku verir. Unutmayın ki siz besin piramidinin en üstündeki canlısınız. Avcılık sizin genlerinizde var. Boyutunuza göre 10 ile 20 arası kaplumbağayı birbirine bantlayarak hareket eden bir yatağa sahip olabilirsiniz. Yorgan ve çarşaf olarak ölü yosunları kullanabilir ve konforunuzu 2 hatta 3 katına çıkarabilirsiniz. Yalnız yosunların ölü olmasına dikkat edin zira canlı yosunlar gündüz fotosentez gece solunum yaparlar. Gündüz ürettikleri oksijen sizi ateşli silahlara karşı savunmasız bırakır zira oksijen yanıcı bir gazdır. Geceleyin ürettikleri karbondioksit ise sizi boğar. Yosunları nasıl öldürebiliriz? Suda boğma yöntemi çok işe yarayan bir yöntemdir. Şöyle düşünün sizi yarım saat suyun altında tutsak ölür müsünüz? Ölürsünüz. Yosunlar nasıl sizden daha güçlü olabilir ki? Onları 15 dakika suda bekletmek hem yosunları öldürecek hem de yosunlara hacim verecektir. Bunlarla uğraşmak istemiyorsanız yanınızda şişme yatak taşıyabilirsiniz. Tabii ki şişirmek için hava pompası, pompayı çalıştırmak için ise bir jenaratör ve biraz benzini de çantanızdan eksik etmemelisiniz.

Diğer kısımlara başka bir yazıda devam ederiz.
İyi günler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

10 adımda felsefe

17.) Adımları hızlandırmak Küçükken bir hikaye okumuştum. Adamın biri at arabasını elma ile doldurmuş, yolda gidiyormuş. Bir süre ilerledikt...